Veel gestelde vragen


V: Wat is er leuk aan schieten?
A:

Eigenlijk zou je die vraag moeten stellen aan al die miljoenen mensen in binnen en buitenland die sinds jaar en dag de schiettent op de kermis bezoeken. En wat te denken van al die heldenverhalen over bijvoorbeeld Robin Hood of Wilhelm Tell? Welke jongen of meisje heeft ze niet allemaal gelezen, of op zijn minst de film gezien? Schieten is alleen daarom al leuk. Maar schieten voor de sport is nog veel leuker. Daarbij speelt bovenal het sportieve element van winnen en verliezen een belangrijke rol in de vorming van mensen en het individu in het bijzonder. Maar voor sportschieten is veel training nodig. Zonder goede fysieke en mentale training bereik je niets en kun je eigenlijk evengoed een spelcomputer kopen. Een belangrijk verschil met de laatste is dat schietsport niets met geweld te maken heeft. Meer met het in balans zijn van lichaam en geest. Wie ooit een japanse boogschutter aan het werk heeft gezien zal dat wellicht begrijpen. Schieten is ook een beetje een sport voor individualisten. Want als je tijdens een wedstrijd je niveau niet waarmaakt, kan je nooit naar een ander wijzen, zoals bijvoorbeeld bij een teamsport. Schietsport kent natuurlijk ook teams. Iedere vereniging heeft teams en het summum is het nationale team. Daarin zitten de beste schutters van Nederland. Maar om daar terecht te komen moet je schieten wel erg leuk vinden. Zo erg leuk vindt niet iedereen dat en dat zijn dan de recreatieschutters. Zij schieten alleen omdat ze het leuk vinden, maar zijn tegelijk het fundament van de schietsport. Zij betalen met elkaar de KNSA, die er voor zorgt dat we kunnen blijven schieten en dat er wedstrijden op nationaal en international niveau kunnen worden geschoten. Wedstrijden voor luchtdrukwapens op 10 meter, wedstrijden voor 9 mm en klein kaliberwapens op 25 en 50 meter, wedstrijden voor kleiduivenschieten met hagelpatronen en wedstrijden voor geweer op de langere afstanden tot wel 300 meter.

Er zijn zelfs wedstrijden voor antieke wapens waar men met ondermeer voorladers en het oude buskruit verbluffende resultaten weet te behalen!

Eigenlijk hoef je iemand niet uit te leggen waarom schieten leuk is. Dat weten we met zijn allen best wel. Natuurlijk hebben we allemaal wel ergens een kennis of ver familielid die wapens verafschuwt, maar meestal komt dat omdat hij of zij daarmee in negatieve zin is geconfronteerd, of wapens gewoontegetrouw associëert met geweld of militarisme. Spelcomputers doen dat in hoge mate, maar weinigen hoor je daarover protesteren. Negatief denken over schietsport komt meestal voort uit onwetendheid en onbekendheid met deze materie. Vergeleken met andere populaire sporten komt er in de schietsport nauwelijks geweld voor en is de sfeer van sportiviteit en kameraadschap iets waar veel clubs van zouden kunnen leren!

Schieten kun je ook tot het eind van je leven blijven doen. Zo zijn er behalve de traditionele disciplines, de laatste jaren schietsportonderdelen bijgekomen die ook senioren de gelegenheid bieden tot op hoge leeftijd wedstrijsport te bedrijven. Te denken valt daarbij aan opgelegd geweer 10 meter en de zogenaamde, uit engeland overgewaaide benchrestwedstrijden voor luchtgeweer en geweren van het kaliber .22. Voor de zeer sportieve clubleden is er ook een wedstrijd biathlon, waar je moet rennen en schieten en is je dat iets teveel van het goede, dan begin je gewoon met luchtpistol of luchtgeweer op de 10 meter. Moeilijker kan je het jezelf niet maken, maar het is boven alles de bevrediging die een goed schot met zich brengt dat je schieten heel erg leuk gaat vinden!

 

V: Is het duur om te schieten?
A:

Schietsport is geen dure sport. Uiteraard geldt voor elke sport dat je veel betaalt, als je de beste materialen wilt gebruiken. Bij schietsport is het niet veel anders. Nieuwe goede wedstrijdwapens kosten ongeveer 1.500 euro a 2000 euro, gebruikte wedstrijdwapens van leden die zijn gestopt, worden voor ongeveer 500 - 800 euro bij veel schietsportverenigingen aangeboden. Hetzelfde geldt voor bijbehorende munitie; dit loopt uiteen van een paar euro per doosje tot enkele tientjes per doosje voor topklasse munitie. Een lid dat de schietsport gemiddeld beoefent, zal niet meer dan ca 20 a 30 euro per maand kwijt zijn aan munitie en schijven. Luchtwapens en vooral de bijbehorende munitie is erg goedkoop en wordt voor beginnende schutters aanbevolen.
 
Vergeleken met veel andere sporten, waaronder golf of tennis, zijn ook de kosten van een schietsportvereniging laag. In vergelijking met andere verenigingen is onze vereniging niet de goedkoopste. Daar staat tegenover dat onze vereniging 3 reguliere openingstijden heeft, een intensieve begeleiding kent, en veel eerder dan bij andere verenigingen boefenaren op wedstrijdniveau brengt. Het goed beoefenen van de schietsport vereist dat tenminste wekelijks één a twee uur wordt getraind.

V: Voor welke leeftijd is schieten?
A:

Schietsport kan op jonge leeftijd worden beoefend met behulp van luchtwapens. De jongste leden bij onze vereniging zijn 12 jaar, waarbij geldt dat wij verwachten dat ouders de kinderen begeleiden bij een bezoek aan de vereniging. Alle leden krijgen een 6 daagse training gericht op het veilig beoefenen van de schietsport; voor leden in de leeftijdsgroep tot 18 jaar is deze begeleiding intensiever en toegespitst op het individu. In alle gevallen wordt een toets gedaan om vast te stellen dat veiligheidsvoorschriften worden begrepen en nageleefd. Leden jonger dan 18 jaar komen niet in aanmerking voor een verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen.